Valpeblogg 1 - Kjøpe hund? Valp eller voksen? Hvilken rase?

valpeblogg Jun 06, 2020

Det er mye kos og hygge i å ha hund, det er det ingen tvil om, men det er også et stort ansvar.

Planlegger du å kjøpe hund er det mye du må tenke igjennom på forhånd. Har du tid, energi og økonomi til å ta deg av en hund i mange år? Klar til å ta de utfordringer som måtte komme? Å få hund vil påvirke livet ditt. Du vil alltid måtte ta hensyn til hunden og kanskje må du forsake andre aktiviteter.

En hund må luftes flere ganger om dagen uansett vær og hvor mye du har å gjøre. Hunden må i tillegg til tur, aktiviseres med ulike oppgaver for å trives. Nok hvile og søvn er også veldig viktig. Det gjelder å finne riktig balanse, da en understimulert eller overstimulert hund kan utvikle ulike typer atferdsproblemer. 

Hunder er sosiale individer som har behov for å være mye sammen med familien sin (menneskene). Den kan klare noen timer alene hjemme når du er på jobb dersom du gir den mye aktivisering og oppmerksomhet resten av dagen. Hunder trenger mye omsorg og kjærlighet. 

Som hundeeier må du sette deg inn i hvordan en hund fungerer slik at du forstår hva som ligger bak atferd. Hunder er aldri bøllete eller vanskelige med vitende vilje. Det ligger alltid en naturlig og ofte en emosjonell årsak bak atferden. Forstår du hunden din godt nok, vil dere unngå mange utfordringer og hundeholdet blir enklere og mye hyggeligere. 

 

Valp eller voksen hund?

Valpeperioden er fantastisk, men også krevende. Det er en baby du får i hus. Du må forberede deg på å være hjemme på heltid noen uker og at det kan bli flere netter med lite søvn. Den første tiden rekker du ikke stort mellom hver gang du må ut med valpen for å unngå at den tisser og gjør fra seg inne. Valper har et stort tygge og lekebite behov. De henger seg fast i buksebein eller annet som beveger seg. Det er naturlig atferd. Å ha valp krever en god porsjon tålmodighet. Mye tilvenning og trening må gjøres, spesielt viktig er dette i sosialiseringsperioden som varer ca. frem til valpen blir 12 uker. 

Er du ikke så gira på dette, så kan det muligens være bedre å ta til seg en voksen hund. Det er alltid mange hunder som har behov for et nytt hjem. Det er enklere å ta til seg en voksen hund, men også den skal tilvennes nye folk og nytt hjem.

 

Rasehund

Det som kjennetegner en rasehund er at den er internasjonalt godkjent og registrert i Norsk Kennel Klub (NKK). NKK er som andre lands kennelklubber tilknyttet Fédération Cynologique Internationale (FCI). De fleste godkjente raser har også sin egen raseklubb som samarbeider med NKK. Raseklubbene gjør, sammen med NKK, en viktig jobb for å kartlegge og bevare rasenes helse og egenskaper. Det stilles i denne sammenheng visse krav til oppdrettere. Det er med andre ord et stort nettverk med mye tilgjengelig informasjon og store mål. Det finnes nesten 400 godkjente raser, så det er litt å velge i. Mange av hunderasene er gamle med lang historie. Ved krysning av to eller flere av disse offisielle rasene, regnes avkommene som blandingshunder.

Pris på valper varierer en del, men jeg har inntrykk av at de aller fleste rasehunder i dag selges for i underkant av tjuetusen. Blandingshunder selges normalt for lavere pris av hva rasehunder selges for, og slik bør det være selv om oppdretter har gitt blandingen et fancy navn. Som individ kan man si at alle er like mye verdt, men det er veldig viktig å ta vare på de rasene vi har og støtte det organiserte arbeidet som ligger bak dem. Med en godkjent rasehund har man dessuten flere muligheter. Så er det er jo gjerne sånn da, at originalen koster mer enn etterligningen. Under ser du et ørlite utvalg valper av de mange godkjente rasene som finnes. 

 

Hvilken rase?

Jeg vil anbefale at du bruker mye tid på å vurdere hva slags hund du skal velge. Selv brukte jeg flere år på å komme frem til mitt rasevalg. Det er naturlig at vi velger rase med et utseende som tiltaler oss, men det er langt viktigere å legge vekt på væremåte og aktivitetsnivå. Les deg opp, forhør deg med raseklubber, oppdrettere, hundetrenere osv. Vær klar over at det er individforskjeller innen rasene også. Derfor er det er viktig å innhente informasjon fra flere hold.

Som hundetrener har jeg truffet mange som har bommet på rasevalget sitt, og det er alltid veldig trist når hunder omplasseres av den grunn. Selv om det står i beskrivelsen at rasen er en fin familiehund, så betyr ikke det at den er helt uten utfordringer. En del raser trenger mye aktivisering, ikke bare tur. Noen bjeffer mye, noen vokter og andre gjeter eller jakter osv. Dette er naturlige egenskaper og slik vi har utviklet rasene for ulike formål.

Vurderer du blandingshund, så husk at det da kan være vanskeligere å forutse hvordan valpen blir som voksen. Dette fordi man krysser ulike raseegenskaper. Noen ganger kan det by på utfordringer i forhold til atferd, men det kan selvsagt gå helt fint også. 

Hundens størrelse kan og ha betydning for deg. Store hunder er dyrere i kosten fordi de spiser mer. De kan bli veldig sterke og tar mer plass enn mindre hunder. Små hunder har samme behov og bør stort sett behandles likt som de store, det er viktig å huske på.

Husk å sjekke om rasen har spesielle helseproblemer. Du kan selvsagt aldri gardere deg helt mot sykdom, men det beste er å velge en rase som er generelt sunn og frisk med få kjente arvelige lidelser. 

 

Lurer du på hva som ligger bak mitt rasevalg?

Da vi skulle velge rase denne gangen, var valget enkelt ettersom vi også tidligere har hatt spansk vannhund og liker rasen veldig godt. Den oppfyller stort sett alle våre ønsker. Det er en mellomstor og veldig allsidig hund som kan være med på det meste av bruksaktiviteter og familieaktiviteter. Jeg liker at den i tillegg til å være en vannhund har mye gjeteratferd i seg og at den er veldig kreativ, kvikk, og oppmerksom, alltid klar for oppgaver.

Det noen synes er en utfordring med rasen er at den har en naturlig mistenksomhet i seg, spesielt overfor fremmede mennesker. Det er slik rasen er avlet for å være. Den tar fort på seg vokteroppgaven. Derfor er oppvekst, sosialisering og riktig trening ekstra viktig slik at man unngår at atferden forsterkes. Jeg liker slike utfordringer, og synes det kan være en fordel med en hund som ser an først og ikke buser rett bort til absolutt alle man møter. Spansk vannhund regnes som en sunn rase, uten store helseproblemer. Den har et utseende som tiltaler meg og en ganske lettstelt pels.

Jeg har tidligere har hatt rasene briard og petit basset griffon vendéen, og er veldig glad i disse, men familiens valg falt altså på spansk vannhund fordi den passer oss best nå. Jeg vurderte flere andre raser, som for eksempel lagotto romagnolo, barbet og schapendoes før jeg fikk min første spanske vannhund i 2008. På bildet under kan du se noen av mine tidligere hunder. 

 

En hund til?

Har du hund fra før og planlegger å få en til? Det lurt at den første er minst to år før en ny valp flytter inn. Er hundene nære i alder, kan det by på en del utfordringer, blant annet når de kommer i puberteten. En valp tar mye tid og oppmerksomhet. Den har behov for å bli et selvstendig individ og må gå turer, aktiviseres og sosialiseres mye alene, uten den andre hunden. 

Tenk igjennom om hunden du har fra før vil være et godt forbilde for en valp og om den vil være komfortabel med å få en ny samboer. Det er viktig at den ikke føler seg tilsidesatt når ny hund flytter inn. Den må få like mye oppmerksomhet og aktivisering som før. 

 

Lykke til med valget! 😊

 

Trude

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.