Valpeblogg 5 - De første dagene. Valpetåka - riktig balanse - tur i bånd

valpeblogg Jun 17, 2020

Valpetåka

Nå har vi hatt Noia i noen dager og jeg er virkelig i "valpetåka". Veldig lett å trekke assosiasjoner til hvordan det er å ha en menneskebaby. Alt dreier seg om Noia akkurat nå. Det er mat, søvn, tissing, lek og valpebiting det stort sett går i. Jeg rekker ikke stort annet. 

Jeg kjenner at det har blitt lite søvn på meg disse dagene, så føler meg litt "zombie". Noia sover foreløpig 3-4 timer av gangen om natten, så må hun ut å tisse. Da er det bare å dra på seg joggebukse (hullete etter nærkontakt med sylskarpe valpepirajatenner), bære ned trappa og traske ut i slippersene... Heldigvis er det lyse og varme sommernetter nå. Glad jeg ikke fikk valp i vinter jeg.... 😀

Siden det har vært så varmt og fint vær, så har Noia og junior fått hvert sitt plaskebasseng i hagen. Hun er jo en vannhund, så vi håper hun vil like vann etter hvert. Noia syntes junior sitt basseng var mest spennende og ville så veldig gjerne oppi og undersøke. Siden hun ville det selv, løftet vi henne oppi mens det fremdeles var lite vann. Straks hun viste tegn til å ville ut, løftet vi henne ut igjen. Hun er ikke så overbegeistra for bassenget sitt, men å plukke opp tennisball og annet fra vannet fikser hun lett. Hun er jo så smart at hun klarer å få tak i ballen uten å gå oppi vannet selv 😄

Vær hjemme

Hovedmål til nå har vært at Noia skal bli trygg på oss som er hennes nye menneskefamilie, hus og hage. Vi har brukt tida på å bli kjent med henne. Hun har selvsagt hatt noen av oss hjemme hos seg hele tiden. Du må være hjemme de første ukene. Det er lurt å virkelig bruke denne tiden på valpen, være tilstede på alle måter. Da vil fremtiden med hund bli langt enklere.

Må innrømme at følelsen av å være bundet har kommet krypende på meg denne uken. Ikke bare å dra på butikken liksom, det må vente til kvelden når andre i familien er hjemme. Vet det blir enklere når vi får trent litt mer på bilkjøring og været er litt mindre varmt.

 

Riktig balanse

Riktig balanse mellom aktivisering mat - søvn er kjempeviktig, det har jeg fått en skikkelig påminnelse om denne uken. Det var et par dager da Noia var ganske vill med valpebitingen sin. Hun hadde flere perioder som hun snappet intenst etter og hang seg fast i alt som beveget seg, enten det var tær, buksebein, t-skjorte eller annet vi hadde i hendene. Man kan bli ganske fortvilet mens det holder på som verst, men hun kan jo ikke noe for det stakkar. Jeg er rimelig sikker på at det nok kommer av litt for lite søvn, så det må vi bli flinkere til å hjelpe henne med. 

I tillegg har jeg tenkt at hun har virket veldig sulten, derfor gikk vi over fra 3 til 4 måltider om dagen. Hun er virkelig glupsk lille Tutta (som jeg også kaller henne). Etter å ha tatt det litt rolig de første 2-3 dagene etter at hun flyttet inn, har vi også økt aktiviseringen litt.

Det hele har hjulpet og virkelig bekreftet at riktig balanse mellom søvn, mat og aktivisering er selve nøkkelen til en harmonisk valp.

Liggeplass

Noia har fått seng på alle steder vi bruker å oppholde oss, slik at hun alltid har et mykt sted å hvile uansett hvor i huset vi er. Siden hun er så liten har jeg foreløpig tatt i bruk hundeputer med vanntett trekk og laget senger av gamle barnedyner og tepper. Det er en fordel at det er lett å gjøre rent, da hun har vist tendenser til å gå på noe som er mykt når hun må tisse. Det har derfor vært noen uhell oppi sengene. Det er varmt vær, derfor legger Noia seg mye på gulvet hvor det sikkert er kjøligere. Dette får hun velge og regulere selv. 

 

Trappegåing

Vi har en lang trapp inne i huset. Jeg tenkte at Noia ikke ville tørre å gå i den med det første, men det tok ikke mer enn et par dager før det lille knøttet plutselig klatret opp hele trappa på egenhånd. Jeg bærer henne allikevel da jeg er redd hun skal snuble og falle nedover. Det er litt skumlere å gå ned trappa foreløpig, og vi har stengt med grind på toppen i 2. etasje så hun ikke skal forsøke å gå alene eller falle utfor. Når hun har litt bedre kontroll skal hun få gå selv. Da vil litt trappegåingen være fin fysisk trening, Ukontrollert herjing og løping opp og ned er ikke bra, så det vil vi selvsagt unngå.

 

Tur i bånd

Noia har nå gått sine første turer i nabolaget. De første dagene etter du har fått valpen, trenger du ikke tenke så mye på tur egentlig. Mange valper har nok med å bli kjent med hus og hage da. Noia er en aktiv liten krabat som allerede er vant med små turer hos oppdretter. Hun er raskt blitt trygg og hun trenger utfordringer. Vi var derfor ute og gikk allerede dag to, men vi kom ikke så langt. Etter å ha brukt lang tid på de snaue hundre meterne ut til hovedveien, ville hun ikke gå lenger. Bilene som kjørte på veien var skumle, så da satt vi på litt avstand og kikket på dem, før vi tuslet hjemover igjen. Noia søkte støtte hos meg flere ganger under turen og det fikk hun selvfølgelig gjøre. Det er viktig at hun føler hun kan stole på meg slik at jeg er en trygg base. Dagen etter var ikke bilene like skumle, så da kom vi litt lenger slik at det ble en runde på ca. 250 meter. Underveis hilste vi på noen av naboene. 

Å gå tur med valp krever mye tålmodighet! Valper trenger å bevege seg, men de har ikke samme behov for mosjon som voksne hunder. Det viktige for en valp er å tusle i sitt eget tempo, snuse litt og stoppe mye for å titte på verden rundt. Det er slik den lærer å bli trygg på alt som skjer.

Det er ikke naturlig for en hund å gå i bånd, så det må valpen lære. Bruk sele og et langt leiebånd på minst tre meter, slik at det er lett å holde båndet slakt. Pass på at du ikke strammer leiebåndet. Stramt bånd er ubehagelig og vil gjøre at valpen ikke vil gå. Vær tålmodig, det tar den tiden det tar! 😊

 

 Trude

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.