Endelig var dagen vi gledet oss til her! Den dagen vi skulle hente lille Noia hjem til oss 🥰
Noia var akkurat 8 uker, og klar for nye utfordringer mente oppdretter. Noia var en av de mest aktive i kullet, så jeg tvilte ikke på det akkurat. Jeg og junior (9 år) dro av gårde utstyrt med tepper, leker, tørkepapir, bæsjeposer, vann/skål og et lite reisebur. Tanken var at buret, som hadde åpning både i enden og toppen, kunne stå i baksetet ved siden av junior, slik at Noia fikk selskap og kos på veien hjem. Senere skal vi bruke kollisjonssikkert bilbur, men jeg er opptatt av at kjøreturen til nytt hjem blir så hyggelig som mulig for valpen. Jeg ønsker også å venne valpen gradvis til bilburet, slik at hun blir komfortabel med å være der. Nå skal det nevnes at oppdretteren har hatt valpene med på flere kjøreturer, så det er mulig det hadde gått greit å ha henne i bilburet, men tok ikke sjansen på det.
Etter at vi hadde undertegnet kjøpeavtale og mottatt nødvendig informasjon samt litt mat og utstyr av oppdretter, kjørte vi hjemover igjen med lille Noia i bilen. Det ble litt piping og litt oppkast underveis, men utover det gikk kjøreturen på en snau time veldig bra. Må innrømme at buret ikke fungerte helt som planlagt, hun krabbet nemlig kjapt ut og la seg ved siden av 😅
Utforsking av nytt hjem
Vel hjemme, fikk Noia snuse litt rundt ute, før vi gikk inn i huset. Inne begynte hun straks å utforske sitt nye hjem. For en liten valp er det en kjempestor ny verden å oppleve, alene uten de hun har vært sammen med fra hun ble født. Det kan oppleves skummelt for mange. Det er viktig at vi som er den nye menneskefamilien hennes opptrer veiledende og støttende hele tiden, slik at hun blir trygg på oss og omgivelsene. Noia virker nysgjerrig og kontaktsøkende, så dette lover godt. Piper litt, men det er nok fordi hun savner mor og søsken.
Jeg er for øvrig nøye med at det skal være ro og bare oss første døgnet med valpen. Juniors kompiser eller annet besøk må vente.
Søvn
Etter å ha utforsket litt, tok det ikke mange minuttene før Noia sovnet, sliten etter mange nye inntrykk. Valper har behov for veldig mye søvn (opptil 20 timer i døgnet). Nok søvn er nødvendig for konsentrasjon og læring. Valper vokser og utvikler seg og nye inntrykk skal bearbeides. Når valpen biter mye og virker helt uregjerlig, er den som oftest overtrøtt.
Hvile og søvn er ikke noe valpen er så flink til å regulere selv. Det må du hjelpe den med. Ta deg en hvil du også, så faller valpen lettere til ro.
Det er viktig at vi lærer barna i familien at valpen skal være helt i fred når den hviler. Lurt å holde litt avstand da, og innestemme er nå viktigere enn noen gang 😊 Valpen må gradvis vennes til at det er lyder rundt den når den sover.
Tissing
Etter en times hvil våknet Noia, og da var det bare å ta henne rolig men kjapt ut så hun fikk tisse. Valper må tisse veldig ofte. De klarer ikke holde seg. For å venne valpen til å bare tisse ute, må man gå ut med den når den har sovet, drukket, spist, gnaget på noe, lekt eller blitt oppjaget av annen årsak. Jo flinkere man er til dette, jo raskere blir valpen stueren. Dersom uhell skulle skje inne, er det bare å tørke opp og tenke at jeg må bli flinkere til å ta valpen ut litt oftere.
Tisse gjør valpen som regel så snart den kommer ut, mens for å bæsje trenger den mer tid og ro. De første ukene bæsjer den gjerne etter den har spist, men den kan ha behov utenom dette også. Unngå å kjefte på valpen dersom den gjør fra seg inne. Den kan ikke noe for det. Kjefter du på den, er det fort gjort at valpen ikke vil gjøre fra seg i nærheten av deg eller generelt ikke vil gjøre fra seg, fordi den opplever det som ubehagelig.
Mat
Noia virket sulten og fikk maten jeg hadde forberedt. Maten ble slukt på et blunk. Ikke noe i veien med appetitten foreløpig i hvert fall 😊
Valper vokser og trenger ofte mat, minst tre til fire ganger i døgnet. Noia har fått tre ganger hos oppdretter, så vi prøver det først. Selv har jeg god erfaring med å gi mat fire ganger i døgnet frem til valpen er ca. tre måneder, så tre ganger frem til den er ca. 6 måneder gammel. Noia har fått en blanding av tørrfôr oppbløtt i vann og råfôr. Det fortsetter vi med.
Jeg gir også voksne hunder tørrfôret oppbløtt da jeg tenker det er mer naturlig for hunden å spise våt mat. Ferdig svellede fôrkuler er dessuten mindre belastende for magesekken enn tørre fôrkuler som skal ligge å svelle der inne. Ved å gi fôret ferdig oppbløtt er jeg sikker på at hunden får i seg nok væske til svellingen og fordøyelsen går raskere. Tannrens får hunden fra tyggesaker jeg gir den samt tannpuss.
Vi fortsetter med samme tørrfôrmerke en stund til i hvert fall, da jeg ikke vil bytte fôr i den perioden vi er inne i. Jeg har jo mine favorittmerker egentlig, men det er ikke vesentlig nå. Det er tross alt et høykvalitetsfôr hun får og hun spiser godt, det er viktigst. Om du skal bytte fôrmerke til din valp, så husk blande det gamle og nye i en veldig gradvis overgang. Bruk minst ti dager på overgangen.
Første natten
Etter mange flere tisseturer og et måltid til var det på tide å legge seg for natten.
Det er ikke naturlig for hunder å sove helt alene, så jeg har tidligere latt flere av hundene mine sove på soverommet og i sengen min. Nå ønsker vi ikke å ha hund i senga og fordi vi har det veldig kaldt på soverommet om vinteren, er det mest praktisk med stua. Jeg la meg derfor på sofaen med Noia på sin seng tett ved siden av. Slik kunne jeg stikke hånda ned til henne ved behov. Hun pep litt og savnet nok å ligge tett inntil søsknene sine, så jeg la den store fine tøyleken med lukt fra dem inntil henne. Det funket bra og hun sovnet raskt. I 3-tiden på natta våknet hun og måtte ut for å tisse. Etter å ha vært våken en halvtimes tid sovnet hun heldigvis noen timer igjen.
Det er altså lurt at du sover sammen med valpen de første nettene slik at den føler seg trygg. Sov der hvor du ønsker at hunden skal sove senere. Du bestemmer selv hvor det er.
Jeg har brukt bur til enkelte valper om natta tidligere, men synes ikke det skal være et mål i seg selv. Bur begrenser hundens mulighet til å bevege seg og de færreste trives med å være buret inne i så mange timer, så det vil jeg helst unngå. Da gjør jeg heller et rom helt valpesikkert eller avgrenser et område ved å lage en valpebinge. Det samme gjelder når valpen etter hvert skal være alene hjemme. Et bur brukt som seng eller trygg hule, da med åpen dør, er selvsagt helt greit. Les gjerne hva Mattilsynet sier om bruk av bur i artikkelen: Er det lov å ha hunden i bur?
En av Noias mange sovestillinger ❤
Trude
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.