Valpeblogg 3 - Ventetid og forberedelser

valpeblogg Jun 10, 2020

Ventetiden

Ventetiden på valp kan noen ganger være lang. Det gjelder å smøre seg med tålmodighet og ikke hoppe rett på det første man kommer over. Vi ventet ett år på at valpen vår skulle bli født. Da kullet endelig ble født og vi fikk vite at det var en tispe til oss, var gleden kjempe stor! 😀 Oppdretteren til Noia har vært veldig flink til å legge ut oppdatering og bilder av valpene jevnlig på hjemmesiden sin. Vi har ventet i spenning på nye bilder hver uke. Noen fine videosnutter fikk vi også. Dette ser jeg på som en viktig service, som gjorde at vi følte vi var litt med i hele prosessen, og at ventetiden på å få valpen hjem virket litt kortere.

 

Dra på besøk

Besøk oppdretter og valpene hvis du har mulighet til det. Avstand og hvor mange besøk du og oppdretter har kapasitet til er avgjørende, men forsøk å få til et par besøk i hvert fall. Bli kjent med oppdretter og valpen. La valpen bli kjent med deg og familien før du henter den. Vi var heldige denne gangen da oppdretter bor bare en knapp times kjøretur unna oss. 

 

Hvilken valp i kullet bør du velge?

Alle valper er ulike individer som etter hvert vil ha ulike behov. Derfor er det viktig å finne den valpen som passer aller best for deg og familien. Oppdretter vil også være opptatt av å finne rett hjem til hver av valpene i kullet. Utvelgelsen må dere derfor samarbeide og bli enige om. En av valpene kan være veldig frampå, en annen mer forsiktig av seg. Noen er veldig aktive, andre mer rolige.  Da jeg drev med utstilling kikket jeg selvsagt litt på eksteriøret også, men det er alltid helheten og hvilken kontakt jeg får med valpen som er det avgjørende for valget. 

Med Noia hadde vi ikke så mye valg. Det var seks valper i kullet, men kun to tisper. Vi ønsket oss tispe. Superfine begge to, men vi ønsket den som var mest ulik vår forrige hund Dila. Det føltes mest rett. Da vi besøkte valpene første gang, var det Noia som møtte meg først og vi fikk straks god kontakt. Det var full klaff vil jeg si. 😊 Grunnen til at vi ville ha tispe er at jeg i fremtiden ønsker mulighet til å ha et valpekull, ellers kunne vi fint valgt en hannhund. Jeg har hatt både tisper og hanner tidligere. 

 

Valpens navn

Å komme frem til navn på valpen er en artig prosess synes jeg. Du velger selvsagt hva du vil kalle valpen din selv, men stamtavlenavnet har oppdretter gjerne noen kriterier til. Vår valp som er av spansk rase skulle ha et spansk navn, og alle i kullet navn som begynner med bokstaven N. Etter mye frem og tilbake landet vi endelig på navnet Noia. Noia er en liten by nord-vest i Spania, og uttalen er egentlig litt annerledes enn den norske versjonen av ordet.

 

Valpens alder ved overtagelse 

Dette med alder ved overtagelse av valpen har vært et litt omdiskutert tema. En ting som er helt sikkert, er at valpene har behov for å være sammen med mammaen sin til de er minst 8 uker gamle.

I 8 - 9 ukers alderen begynner de fleste valper å få et større behov for aktivisering. De må ut og oppleve verden. Da passer det fint at de flytter til sine nye hjem med folk som kan gi dem det de har behov for. Det er nemlig en umulig oppgave for en oppdretter å tilfredsstille hver valps behov godt nok i et kull med flere valper når de er mer enn 8 - 9 uker. Mor til valpene begynner gjerne også å bli sliten. Hun har avvent valpene og er klar for å gjenoppta sitt vanlige liv da.

Jeg tenker i tillegg at den viktige sosialiseringsperioden hos valper er kort. Den varer fra de er 3 til de er ca. 12 uker gamle. Det er i denne tiden valpen skal tilvennes alt nytt. Flytter valpen til sitt nye hjem når den er mer enn 9 uker, vil det være lite igjen av sosialiseringsperioden for den nye eier sin del. 

Utstyr, mat og forsikring

Ventetiden er fin å bruke til innkjøp av utstyr og andre forberedelser.

Valpen har behov for matskål, vannskål, klotang, bæsjeposer, sele, leiebånd, seng, tepper, bilbur, godbiter, mange leker og diverse tyggesaker. Litt avhengig av pelstype så trenger du kanskje også potesaks og kam/børste/klippemaskin, Valper tygger og ødelegger, så det er ikke lurt å gå til innkjøp av den dyreste senga nå, men den bør være myk og god. Selen bør være en type Y-sele og leiebåndet minst 3 meter langt. Jeg kommer til å skrive mer om mye av dette i et annet innlegg.

Husk også å kjøpe inn mat til valpen. Det beste for valpen er å fortsette med samme fôr som den får hos oppdretter, i hvert fall en stund til. Ønsker du etter hvert å bytte til noe annet, så må overgangen til nytt fôr skje veldig gradvis (over minst 10 dager).

Finn ut hvor du ønsker å forsikre hunden. Pris og vilkår varierer mellom de ulike selskapene. Du bør forsikre valpen fra den dagen du henter den hjem. Uten forsikring kan det bli veldig dyrt om uhellet er ute. Jeg har brukt Agria Dyreforsikring på mine hunder i mange år nå, og er fornøyd med dem, men det finnes andre selskaper som er bra også. 

 

Valpesikre huset

Hus og hage må forberedes på at en firbeint liten krabat flytter inn. Gjør det valpesikkert. Rydd og fjern alt som er i høyden valpen når opp til. Ta bort alt du er redd for og som valpen kan skade seg på. Valper plukker opp og spiser på alt de kommer over enten det er legoklosser, bøker, ledninger, planter, sokker, doruller eller noe annet. Det er naturlig valpeatferd.  

Vurder om det kan være lurt å sette opp babygrind ved trappa eller andre steder. Er det noe du trenger å skjerme inne eller ute, så kan for eksempel kompostgitter brukes som gjerde. 

 

Trude

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.