Valpeblogg 2 - Valg av oppdretter og foreldre til valpen

valpeblogg Jun 07, 2020

Når du har bestemt deg for at du ønsker valp og hvilken rase, er det på tide å finne ut hvilken oppdretter du kan tenke deg å kjøpe valp hos.

For meg med lang fartstid som oppdretter selv, har det vært viktig å finne oppdretter som har en god del erfaring. Du blir gjerne tryggere på å gjøre de riktige valgene når du har holdt på med en rase i flere år, for hundeavl er ikke enkelt, det krever mye kunnskap. Når det er sagt, så må alle starte en gang og det finnes sikkert noen flinke nybegynnere også. 

Jeg velger meg oppdretter som ikke har flere enn ett kull av gangen og har mye tid til valpene. Jeg forsøkte å ha to valpekull samtidig for mange år siden, men det ble med den ene gangen. Det er nærmest umulig å følge opp alle valpene godt nok da, med mindre det er veldig få valper i kullene. 

 

Valpenes oppvekstmiljø

Den beste starten for valper er å vokse opp i et lite, rolig og stabilt hjemmemiljø, hvor de har mye kontakt med menneskene i familien og en del besøk. Store "valpeprodusenter" ville jeg aldri kjøpt hund fra. Det er blant annet økt risiko for at både mor og valper blir utsatt for usunt stress i et større kennelmiljø. Allerede i drektighetsperioden er valpene utsatt for stress fra omgivelsene gjennom mor. Mye stress både før og etter fødsel vil kunne prege valpene hele livet. For meg dreier det å sette valper til verden seg om en genuin interesse. Det ligger mye planlegging og klare mål bak. Som oppdretter vil jeg følge valpene nært. Hundeavl er en form for hobby hvor seriøsiteten faller bort dersom drivkraften hovedsakelig er penger.

Det er mye jobb å forberede valpene på at de skal ut og fungere i den store verden. Blant annet så må sosialisering- og miljøtrening være godt i gang før du henter valpen. Valpen bør ha hilst på forskjellige folk og hunder, gått små turer, kjørt bil og opplevd mye annet nytt. Legg merke til hvordan valpene har det hos oppdretter. Det skal være et beriket oppvekstmiljø med ulike underlag, mange forskjellige leker og annet som er spennende for en valp å utforske. Samtidig er det viktig med skjermet ro, da valper hviler og sover mye. Tiden hos oppdretter er utrolig viktig. 

Det er viktig at du har tillit til oppdretter, at du kan stille mange spørsmål og får gode fornuftige svar. Samtidig vil en seriøs oppdretter stille en del krav til deg som valpekjøper. Dra på besøk og bli kjent før du henter valpen hjem. Får du ikke komme på besøk og se hvordan valpene har det, bør du styre unna. 

 

Foreldredyr og linjer

Valg av oppdretter handler også om hvem du ønsker som foreldre til valpen. Spør oppdretter om positive og negative egenskaper, hva som ligger genetisk bak. Hva er målet med akkurat denne kombinasjonen? Det bør være mest fokus på god mentalitet og helse. Eksteriør kommer til sist. Jeg har ofte valgt å kjøpe valp etter hunder jeg kjenner fra før og liker personligheten til.

Det er utrolig viktig hvordan hundemor preger valpene sine. Jeg er derfor opptatt av at hun ikke har hatt veldig mange kull og at det er minst ett år mellom kullene. Jeg synes tisper generelt fungerer aller best i morsrollen de tre første kullene, og tenker at det da holder. Alder på tispa er også vesentlig, det vil si at hun ikke er for ung eller for gammel. Det kommer litt an på rasen, men generelt sett så tenker jeg den mest ideelle alderen for en tispe å få valper er tre til seks år.

Hundemor skal være kjærlig og tålmodig, ikke tøff eller streng. Hun tukter ikke valpene sine og tar de heller ikke i nakkeskinnet når de er "uskikkelige", slik en gammel myte antyder. Hun kan derimot finne på å flytte valpene forsiktig i munnen når de er veldig små eller dempe dem rolig og forsiktig ved behov. Det er krevende for tispa når valpene begynner å bli noen uker gamle. Da er det viktig at hun har mulighet for å gå unna valpene når hun føler behov for det. Blir hun sperret inne sammen med valpene hele tiden, vil hun etter hvert miste tålmodigheten og muligheten til å være en naturlig og god mor. Alle mødre trenger pauser i blant. 

Tispa bør være tilgjengelig og ikke nervøs for besøk. Du skal kunne hilse på valpene uten problemer. Hun vil imidlertid passe godt på valpene sine de første to-tre ukene, og da bør hun få være i fred for besøk av fremmede.

 

Hva kan du forvente å få med når du henter valpen?

Valpen bør være minst 8 uker gammel når du henter den.

Når du henter valpen skal du få med en veterinærattest som er under én uke gammel, og dere bør inngå en skriftlig kjøpeavtale. De fleste oppdrettere bruker Norsk Kennel Klubs kjøpeavtale, eventuelt med et eget vedlegg. Er valpen av en offisielt godkjent rase, skal oppdretter sørge for å registrere den og resten av kullet i Norsk Kennel Klub (NKK). Du vil da få et offisielt registreringsbevis.

Det er vanlig at valpen er blitt ID-merket og har fått første valpevaksine før du henter den. Da følger det med ID-papirer og et vaksinasjonshefte. Valpen bør også ha fått kur mot innvollsparasitter. De fleste oppdrettere leverer med litt av fôret valpen får, en teppebit med kjent lukt fra mor og søsken samt litt informasjon om rasen og hva man bør huske på i forhold til fôringsrutiner, stell, forsikring og annet relevant. 

 

Vurderer du å bli fôrvert?

Å være fôrvert vil si at oppdretter eier hunden, men at den bor hos deg. Du betaler ingen kjøpesum for hunden og oppdretter betaler alle kostnader for den. Det eneste du betaler er maten hunden spiser. Når tispen har hatt maks to kull hos oppdretter (hannhunder maks seks), overtar du hunden kostnadsfritt og eierskapet overføres til deg. Det er her like viktig, som når du kjøper valp, å ha skriftlig og konkret fôrvertavtale.

 

Trude

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.